به گزارش پایگاه خبری ابهر من، اعظم محمداکبری گفت: بهداشت به طور کلی یعنی تأمین، حفظ و ارتقا سلامت و وقتی از بهداشت باروری زنان صحبت میکنیم، یعنی بهداشت دستگاه تناسلی زنان و غدد درونریز مرتبط به آن. البته در بهداشت باروری نیز همانند تعریف کلی بهداشت، ابعاد روانی هم اهمیت زیادی دارند که متخصصان این حوزه به آن پرداختهاند.
وی با اشاره به اهمیت توجه به بهداشت باروری از بدو تولد، توضیح داد: وقتی یک نوزاد دختر به دنیا میآید لازم است مادر به ساختار ظاهری دستگاه تناسلی نوزاد توجه کند و اگر متوجه هرگونه مورد غیرعادی شد، حتماً به پزشک مراجعه کند.
محمداکبری درباره مرحله مهم بعدی در تکامل جنسی زنان، یعنی بلوغ، گفت: وقتی دختر به سن بلوغ میرسد مادران باید توجه کنند که آیا بلوغ در سن مقتضی رخ میدهد و کامل میشود یا خیر. بهطور معمول، تا سن ۱۴ سالگی باید علائم ظاهری بلوغ، مثل رشد پستانها، رشد موهای وابسته به هورمون مانند موهای زیر بغل و موهای ناحیه تناسلی و رشد قد آغاز شده باشد. همچنین، معمولاً تا ۱۶ سالگی باید خونریزی قاعدگی آغاز شده باشد. اگر در این بازه سنی این علائم ظاهری ناشی از تغییرات هورمونی در دختر بروز نیابد، لازم است برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه شود.
این فلوشیپ ناباروری در ادامه بیان کرد: یکی از نکات مهم در سلامت باروری زنان توجه به الگوهای قاعدگی است. تا دو سال پس از شروع قاعدگی، بینظمی و غیرعادی بودن سیکلهای قاعدگی تا حدی طبیعی است. اما اگر پس از این مدت همچنان خونریزیها غیرعادی بود، یعنی طول سیکلها کمتر یا بیشتر از حد معمول بود، حجم خونریزی کمتر یا بیشتر از حد بود و یا درد قاعدگی آنچنان شدید بود که دخترخانم را از فعالیتهای روزمره بازمیداشت، حتماً باید پزشک مراجعه شود تا تشخیص و درمان به موقع انجام شود.
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابنسینا سپس افزود: یکی از نکات دیگری که دختران و زنان باید به آن توجه کنند ترشحات غیرعادیای است که بهمدت طولانی ادامه دارد. همچنین، دردهای مزمن لگنی، چه در زمان خونریزی قاعدگی و چه در روزهای دیگر سیکل قاعدگی، باید جدی گرفته شود.
محمداکبری با اشاره به اهمیت مضاعف سلامت باروری پس از ازدواج، گفت: پس از ازدواج و با شروع فعالیت جنسی، خانمها باید به بهداشت باروری بیشتر توجه کنند. لازم است که پس از ازدواج معاینات دورهای و تست پاپ اسمیر، یعنی نمونهبرداری از سلولهای دهانه رحم، بهطور منظم انجام شود. همچنین، لازم است که زوجین برای پیشگیری از بارداری ناخواسته و اقدام برای بارداری در زمان مناسب برنامه دقیقی داشته باشند.
این فلوشیپ ناباروری غربالگری سرطان پستان را بخش مهمی از بهداشت باروری زنان دانست و بیان کرد: پس از بلوغ، لازم است دختران و زنان به سلامت پستانها توجه کنند و نسبت به هرگونه تغییر حساس باشند. اگر علائمی مانند ترشح غیرعادی از پستان، لمس توده در پستان، تغییرات ظاهری در نوک پستان، کوچکتر یا بزرگتر شدن یکی از پستانها نسبت به دیگری، تغییرات در پوست پستان و احساس درد غیرعادی در پستانها مشاهده شد، حتماً باید فوراً به پزشک مراجعه شود. در همین راستا، بسیار مهم است که دختران و زنان خودمعاینگی پستان را که بسیار ساده است، یاد بگیرند و آن را در فواصل منظم انجام دهند و همچنین متناسب با سنشان، در فواصل منظم ماموگرافی انجام دهند تا در صورت بروز هرگونه مشکل، بتوانند بهموقع برای درمان اقدام کنند.
وی در پایان یادآور شد: بسیار مهم است که دختران از روابط جنسی متعدد و پرخطر بپرهیزند و از عوارض جدی آن آگاه باشند. همچنین، باید بدانیم که هر آنچه بر سلامت عمومی اثرگذار است، سلامت باروری را نیز متأثر میسازد. بنابراین، در پیش گرفتن سبک زندگی سالم، یعنی تغذیه سالم، ورزش منظم، پرهیز از مصرف الکل و دخانیات و مدیریت استرس نقش بسیار تعیینکنندهای در حفظ و ارتقا سلامت باروری دارد.
منبع : منبع
1st December 24